ER IS REEDS 8.000 EURO OVERGEMAAKT AAN SVSI. DE BOUW VAN DE WATERPOMP KAN BEGINNEN! WIE HELPT MEE
DE OVERIGE 2.500 EURO BIJ ELKAAR TE KRIJGEN ZODAT HET HELE DORP VAN TILU VAN WATER VOORZIEN KAN\
WORDEN? 

DEZE WEBSITE GAAT PER HALF JUNI 2019 OFF LINE. BEKIJK ONZE NIEUWE WEBSITE OP: 

WWW.NEPALBENEFIETAALSMEER.NL

Hoe het begon in Nepal in 2001

Over de start van het kinderhuis, samenwerking met de MCC en Dhurba Giri  en de start van de benefietconcerten in Aalsmeer. 

"Wil je helpen met netwerken en sponsors vinden om het bouwen van een kinderhuis in Nepal te kunnen realiseren?" Dit vroeg Maria Perquin mij, zelf toen al 2x in Nepal geweest voor vakantie en getroffen door de armoede die zo ontzettend veel gezinnen daar ten deel valt. Haar verhaal hierover raakte mij ook en zo startte ik met particuliere fondswerving door vrienden en familieleden te benaderen. En als door een klein wondertje was er ongeveer 1 1/2 jaar later genoeg ingezameld met behulp van de Wilde Ganzen en het NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling) om het kinderhuis te laten bouwen. Op 6 februari 2004 werd het feestelijk geopend. Het kinderhuis staat in de plaats Sauraha in de streek Chitwan. Dit is het platte land van Nepal, in de terai. Er is een oerwoud waar je op safari kan gaan. Bij helder weer zie je in de verte het Himalaya gebergte liggen. Tijdens de offici?le opening in 2004 wonen er al 8 kinderen. Ik werd door Maria gevraagd mee te gaan naar Nepal om deze feestelijke opening bij te wonen. Ik stribbelde eerst tegen, maar mijn partner moedigde mij aan en zei dat ik het gewoon moest doen. Nou, dat heeft hij geweten, na die ene keer was mijn hart direct verpand aan Nepal.

De organisatie van het kinderhuis werd ondergebracht in een NGO (Non-Government Organisation), de stichting heet: Ketaaketighar Nepaalma, het kinderhuis heet "Chitwan house". Er werd een Nepalees bestuur samengesteld, zoals vereist is als je onder een NGO werkt. Dat bestuur draagt de verantwoording voor de dagelijkse gang van zaken in het huis en de verzorging van de kinderen in Nepal. Zij besluiten o.a. welke kinderen in aanmerking komen voor opname in het kinderhuis. In 2005 werd tevens een Nederlands bestuur opgericht om het kinderhuis beter te kunnen beheren. Alle grote beslissingen worden nu eerst overlegd met het Nederlandse bestuur.

Vanaf 2004, na mijn terugkomst uit Nepal werden de benefietconcerten een feit. Ik ben nu (2010) al 5x naar Nepal geweest. Die mooie Himalaya en de ontzettend vriendelijke mensen, die imposante ruimte en hartelijkheid bestaat daar te midden van de armoede waarin de bewoners leven. Het grijpt mij aan. 

De OSA (Ontwikkelingssamenwerking Aalsmeer) sponsort ieder jaar onze projecten naar aanleiding van de benefietconcerten, waarmee we ondersteuning willen geven aan een betere toekomst voor vooral de kinderen in Nepal. Al vele projecten zijn gesteund (zie pagina projecten).  Het enthousiasme van de bezoekers van de benefietavonden en het aanbod van vele vrijwilligers die belangeloos meewerken bij de organisatie daarvan, geven mij de energie ieder jaar dit evenement te organiseren om op deze manier de kinderen in Nepal op weg te helpen. 

In 2007 besluit Ik als fulltime kracht mee te gaan naar Chitwan met de medische check-ups die worden uitgevoerd door MCC (Medical Checks for Children). Ik besluit uit het bestuur van het kinderhuis te gaan om me meer met de kleinschalige projecten bezig te houden en om in 2008 nog een keer met MCC mee te kunnen gaan. Het daadwerkelijk dingen doen voor en met de kinderen in Nepal spreekt me op dit moment meer aan. Zie hieronder een kort verslagje over het werken met MCC. Er blijft een band  bestaan met het Nederlandse bestuur van het kinderhuis en met de kinderen in het huis. Hen heb ik in mijn hart gesloten en het weerzien met de kinderen als ik in Nepal ben, is altijd weer hartverwarmend. Wil je meer weten over het kinderhuis, kijk op:

                                    http://www.ketaaketighar.org/

      Deze kinderen hebben nu een thuis en kunnen naar school 

 

Na het avontuur met de MCC heb ik Dhruba Giri, directeur van Sapana village lodge beter leren kennen. Al vanaf het begin dat ik in Nepal kom, heb ik hem ontmoet. Hij organiseerde de medische checkups in Nepal en ik zag dat hij dat zeer bevlogen en vanuit zijn hard deed. 

De te sponsoren projecten zoek ik inmiddels samen met hem uit en hij coordineert dit alles. Hij heeft een NGO in Nepal opgericht SVSI, Sapana Village Social Impact. Met deze foundation werk ik nu al jaren nauw samen. 

Bekijk het filmpje hieronder waar je een uitgebreid intervieuw met hem kunt volgen en beoordeel zelf hoe bevlogen deze fantastische Nepalees denkt en werkt. Heerlijk om met zo iemand te mogen samenwerken. 

De projecten van SVSI kan je hier bekijken

Inmiddels ga ik zelf ook naar Nepal om Mindfulness retraites te geven. Dit is ontstaan na de verschrikkelijke aardbeving in 2015, waarna de toeristen wegbleven. Een ramp op een ramp voor een land dat voor 80% leeft van het toerisme. Als vriendendienst voor Dhruba en zijn staf doe ik dit vrijwillig. In februari 2018 zal ik dit voor de 2e keer organiseren. Zie het programma van de mindfulness en de volledige 20 daagse culturele en spirituele reis die Sapana village lodge organiseert op deze pagina

Hoe hulp bieden? Ontdekking MCC en Dhurba in Sapana village

In Nederland kom ik op het spoor van een kinderarts die veel werk verricht in Nepal. Zij, dr. Ines von Rosenstiel, is, in nauwe samenwerking met Karlien Bongers de founder van Stichting Medical Checks for Children. Deze stichting bestaat uit medisch geschoolden en leken, die met een team van gemiddeld 7-10 mensen op verschillende plekken in Nepal (en inmiddels ook in andere ontwikkelingslanden) kinderen een medische checkup geven. Voorlichting geven over hygi�ne en in Chitwan ook daarbij het uitdelen van zeep, tandenborstels e.d. is hierbij een belangrijk onderdeel. Nog steeds sterven veel kinderen in Nepal door slechte hygi�ne. Door het contact met deze kinderarts, werd met veel enthousisasme geregeld dat er ook een team van MCC naar Chitwan zou gaan, om de kinderen in en rondom het kinderhuis een medische checkup te geven. Het kinderhuis dient de eerste 2 jaar als checklocatie, de laatste 3 jaar wordt er gecheckt in Sapana village lodge, een hotel in de buurt, die betere voorzieningen heeft hiervoor en waarvoor de eigenaar van de lodge, Dhurba Giri een goede en zeer betrouwbare contactpersoon is. Al enkele malen mocht ik mee naar Chitwan met een team om te helpen honderden kinderen een medische checkup te geven. Hier kijk ik met veel dankbaarheid op terug. 

Inmiddels organiseert Karlien Bongers al enkele jaren onder de naam BUNCH (Bongers Unlimited Childrens Healthcare) de medische checkups in Chitwan en is het check gebied uitgebreid naar Chepang Hills, waar hulp heel hard nodig is. Jaarlijks besteden we een deel van de Aalsmeerse opbrengst aan tandenborstels, zeep en tandpasta om uit te delen bij deze check ups.  

Kinderen in de rij voor een checkup/meten van Hb middels een vingerprikje

Als je meer wilt weten over de MCC; de medical checks for children kijk op:

                                http://www.medicalchecksforchildren.nl/        

Meer over BUNCH kijk op: http://www.bunchcheck.nl/  

        ga naar boven 

Samenwerking met Dhurba: De lodge van Dhurba Giri heet Sapana village lodge en deze manager zet zich enorm in, niet alleen voor de MCC maar ook voor de locale bevolking - de Tharu bevolking - een van de armste bevolkingsgroepen in Chitwan. Dhurba heeft ook, samen met de Nederlandse stichting "Femi" een stichting en NGO opgericht: de Sapana village development centre. Inmiddels heet deze stichting: SVSI: Sapana village social impact. De winst van de lodge wordt voor een deel aan lokale projecten besteed. Ook is de lodge bedoeld om werkgelegheid te scheppen voor de lokale bevolking. Door de goede samenwerking met Dhurba, zoek ik samen met hem projecten uit om de opbrengst van de benefietavonden aan te besteden. Hij coordineert de projecten in Nepal.

 Als je meer wilt weten over de Stichting Sapana village en de stichting SVSI kijk op:

                                                    http://www.sapanalodge.com/ of SVSI

 

Werkgelegenheidsproject voor vrouwen van Sapana village development centre:

Tharu Dauw / sinds 2010 heet dit project:

Sapana women skill development project 

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.